Agile Testing Logo

A tesztautomatizáció belépési szintje: a felhasználói elfogadási teszt

A felhasználói elfogadási teszt (UAT) az agilis fejlesztés egyik sarokköve, amelynek célja a felhasználó és minden érintett elégedettségének vizsgálata. A tesztelés elsősorban megerősítő szemléletű, tehát egy sikeres UAT azt jelenti, hogy a rendszer zökkenőmentesen működik.

Az UAT eredményeként megállapítjuk, hogy a rendszer éles üzembe állítható-e. Ennek mérési mutatója a felhasználóktól érkező hibajegyek számának csökkenése, valamint az automatikus tesztek által lefedett funkciók és folyamatok aránya.

Az UAT akkor tekinthető sikeresnek, ha az alkalmazás megfelelő tesztelése mellett nem érkezik vissza hibajegy, és az összes teszteset hibátlanul lefut. A döntéshozatal során fontos szerepe van az üzleti céloknak és az aktuális visszajelzéseknek.

Az UAT megvalósításához elengedhetetlenek a végfelhasználói viselkedést modellező automata tesztek és tesztrobotok. A vevőoldali felkészültséghez pedig az azonosított gerincfolyamatok, valamint a user story-kból levezetett tesztforgatókönyvek és tesztesetek szükségesek.

Az UAT gazdasági szempontból is kiemelkedő fontosságú. A teszt alkalmankénti ára mindig ugyanannyi, de egy bizonyos tesztmennyiség felett hatékonyabb lehet a magasabb bekerülési küszöbű automata teszt. Ez különösen igaz, ha az adott teszt forgatókönyv vagy user story változik, hiszen az automatizált tesztek frissítése minimális erőfeszítést igényel. Ugyanakkor az automata teszt fajlagos költsége minden egyes futtatás után egyre olcsóbb, míg a hétköznapi manuális teszt esetében egy adott teszt mindig ugyanannyiba kerül, azaz sokkal meredekebben emelkedik a szumma költsége ez utóbbinak, mint az automatizált teszt esetében.

Az automata (robotizált) teszteléssel szemben felhozott kifogás, miszerint a karbantartása (frissíteni kell, ha változik a tesztelni kívánt környezet) valójában nem hátrány a manuális teszteléshez képest. A manuális tesztelésnél is van “karbantartási” költség, ugyanis el kell magyarázni a változást, azt át kell vezetni a tesztelési eljárásba, és felügyelni is kell, mivel a megszokás miatt nagy valószínűséggel ez első pár tesztelésnél nem, vagy csak részben veszik majd figyelembe a tesztelők a változást.

Az automata biztosan nem hibázik és nem is fárad el.

Az automata tesztelő eljárások a manuális tesztelői erőforrással szemben jelentősen könnybben és nagyságrendekkel olcsóbban skálázhatók.

A manuális tesztelést eldobni viszont nem érdemes. Egyszerűen egy ponton túl át kell őt hangolni a felhasználói élmény irányába, amit viszont stabilan tud támogatni a robotizált tesztelés. A kettő együtt tud kimagasló teljesítményt adni.

Egy jól előkészített UAT tehát nem csupán a felhasználói elégedettséget biztosítja, hanem a fejlesztési folyamat hatékonyságát is növeli, és hozzájárul a magas színvonalú szoftvertermék létrehozásához.

A többi általunk használt tesztelési eljárásokról és eszközökről további cikkeinkben részletesen írunk. Röviden pedig agiletesting.hu oldalon, a tesztelés dimenziói alatt foglaltuk össze a lényeget.

Ha agilis átállásról, vagy komplex IT infrastruktúra kiépítéséről kérdésed van, hívj bátran: +36 30 3564709

Balagile az agilis átállás szakértője: balagile.com

© 2022

Kapcsolat

Sikeres jelentkezés, rövidesen felkeresünk!